Македонија

„Курир“: СДСМ повторно на перфиден начин го кочи прочистувањето на избирачкиот список

„Курир“: СДСМ повторно на перфиден начин го кочи прочистувањето на избирачкиот список

СДСМ повторно на провиден и перфиден начин го кочи прочистувањето на избирачкиот список, пишува порталот „Курир“.

Порталот потсетува дека според утврдената методологија ИТ експерти имаат за задача да го прочистат избирачкиот список со вкрстена проверка на повеќе бази, процес кој започнува денес.

ИТ експертот предложен од СДСМ, Сашко Ристов кој е професор на ФИНКИ, по насока од неговата матична партија на проѕирен начин се обидува да го кочи пречистувањето на списокот, под изговор дека има предавања на факултет во периодот кога треба да се вршат обврските  во ДИК. Последен таков случај е токму денес, каде најавил отсуство до 13 часот и дал насока без него да не започнува прочистувањето, пишува „Курир“.

Порталот нагласува дека откако на СДСМ не им успеа да го блокираат пречистувањето на списокот преку амандмани и согласност за почеток на работа на комисијата, ова е единствениот начин да го одолговлечат пречистувањето, ако се земе предвид дека се ближат изборите.

Со ова СДСМ по којзнае кој пат докажува дека нивната единствена цел е да се избегнат изборите на 24-ти април бидејќи според сите анкети, на опозицијата не и е во полза да се соочи со народот на избори.