Македонија

„Курир“: СДСМ свесно го блокира изборот на нов ректор

„Курир“: СДСМ свесно го блокира изборот на нов ректор

Најголемата опозициска партија СДСМ продолжува со политиката на деструкција. Активисти и членови на оваа партија преку таканаречените пленуми кои се под директна контрола на опозицијата го блокираат изборот на нов ректор на УКИМ, пишува „Курир“.

rektorat-1

Порталот пишува дека кктивисти на соросовиот Студентски пленум, утрово го блокираа влезот на Ректоратот на УКИМ, каде на седница на Сенат треба да се избере новиот ректор на УКИМ. Присутните треба да изберат помеѓу двајцата кандидати Ненад Новковски или Никола Јанкуловски.

rektorat-4

Меѓу присутните кои го блокираат изборот на ректор може да се забележат и низа сдсмовски активисти како потпретседателот на СДММ, Дарко Каевски, синот на Љубомир Фрчкоски кој е претседател на СДММ Центар Јон Фрчкоски, инаку вработен во ПОЦ, како и Ивана Туфекџиќ, опозициски активист и член на Студентскиот пленум, пишува порталот.

ivana-t

Пред Ректоратот се појави и претседателот на Студентскиот Парламент Кирил Спировски, кој ги повика кандидатите за сенатори да влезат преку спореден влез во Ректоратот на УКИМ.

rektorat-2