ТОП,Македонија

„Курир“: СЈО почна да работи како семејна и партиска фирма

„Курир“: СЈО почна да работи како семејна и партиска фирма

Специјалното јавно обвинителство на чело со Катица Јанева почна да работи како семејна и партиска фирма и таму владее непотизмот, пишува Курир.

Во оваа институција беа вработени луѓе блиски до СДСМ и Обвинителството.

Непотизмот по дефиниција е термин кој означува пополнување на работни места со членови на сопствените семејства и давање на предност при вработување на познати лица. Критериумите стручност и способност за одредена функција во ваквите случаи не ја играат одлучувачката улога.

Специјалното јавно обвинителство на Kатица Јанева, доби 34 нови вработени за кои во јавноста се појавија информации дека се деца и роднини на обвинителите што работат во ова обвинителство или се блиски пријатели на Јанева и на нејзиното семејство.

Тројца нововработени, Елена Јосифоска, Владимир Миладиновски и Љупчо Чучурски, пак, се во директна роднинска врска со обвинители од СЈО.

Конечниот избор за овие нововработени го правела токму Јанева.

janeva 10

Дури шестмина од вработените се од родниот град на Јанева, Гевгелија, за дел од нив проструија информации дека се всушност блиски или пријатели на самата специјална обвинителка или членови на нејзиното потесно семејство.

Во СЈО молчат иако им должат одговори на граѓаните од чии џебови земаат пари.Тие не ја информираат јавноста за ваквата одлука иако станува збор за огромна сума на средства кои на сметка на СЈО се одлеваат од Буџетот.

На прашањата на Дневник, од СЈО испратија апсурден одговор.

-Од СЈО ја потврдија и роднинската поврзаност на дел од нововработените со обвинители од самото обвинителство, но тврдат дека нивниот избор бил законски, а се работело за најдобри кандидати или, пак, за единствени со комплетна документација од пријавените. Така од СЈО велат дека за позицијата што ја добила ќерката на Јосифоска биле барани шест извршители, а биле пристигнати 14 пријави. Од нив дури осум пријави биле со некомплетна документација, при што изборот морало да падне на овие шест, меѓу кои и Елена Јосифоска, пренесе весникот.

– Сите 6 лица со уредна документација се примени – велат од кај Јанева.

Миладиновски, пак, конкурирал за работно место за кое имало место за еден извршител. Стигнале три пријави, но само Миладиновски имал комплетна документација.

За експертите нема дилеми и тие толкуваат дека се работи за мегаломанство и расфрлање со парите на македонските граѓани.

Според информациите кои веќе ги објавивме, една од нововработените, Елена Јосифоска, чија мајка е обвинителка токму во СЈО, односно е дел од тимот на Катица Јанева. За скандалот да биде поголем,нејзината ќерка не е единствената роднина на Јосифовска која добила решение. Во СЈО е вработен и Владимир Миладиновски кој е дел од нејзиното семејство.

Обвинителот Гаврил Бубески во СЈО си го вработи својот прв братучед од Берово, Љупчо Чучурски.

КУРИР денеска се обрати до СЈО со прашања дали ќерката на обвинителката Елизабета Јосифовска, Елена Јосифовска и братучедот на Бубевски, Љупчо Чучурски започнале со работа, но како што велат конкретен одговор не добиле, туку го добиле истиот одговор кој веќе го објави ДНЕВНИК. Од СЈО повторно ја потврдуваат роднинската поврзаност, но велат дека согласно законските овластувања Специјалната јавна обвинителка имала донесено одлука за вработување на лица кои ги исполнувале законските услови.
-По однос на прашањата за ангажманот на лица кои се во блиски родбински врски со јавни обвинители во ова јавно обвинителство би сакале да појасниме следното:
За работната позиција на која е вработено едно од лицата за кои прашувате, согласно огласот се барало 6 извршители. По овој оглас пристигнати се вкупно 14 пријави при што 8 пријави се со некомплетна документација за исполнување на сите услови наведени во јавниот оглас, а пропишани во законските прописи, додека останатите 6 пријави се комплетни.
За работната позиција за друго од лицата за кои прашувате, објавено е едно работно место, при што пристигнати се 3 пријави, од кои две се со некомплетна документација и една беше со комплетна документација (на лицето што потоа е вработено). За работната позиција за трето од лицата за кои пројавивте интерес, Ве известуваме дека објавено беше едно работно место, при што пристигнати беа 8 пријави, од кои 5 со некомплетна документација, додека 3 беа уредни и од уредните пријави беше извршен избор, велат од СЈО, но не откриваат за која сума се ангажирани овие и останатите лица неодамна вработени во СЈО.
Јанева располага со огромни средства кои и се доделени од буџетот, но барем засега избегнува отчет пред јавноста и пратениците како се трошат парите на граѓаните. Токму затоа, на последните анкети, граѓаните покажаа дека немаат доверба во специјалната јавна обвинителка и нејзиниот тим. Тие сметаат дека Јанева и обвинителите работат непрофесионално и пристрасно.

Имено, во истражувањата преку 60% од граѓаните сметаат дека Јанева е партиски експонент на СДСМ или постапува исклучиво по налог на некои меѓународни претставници.

Повеќе од половина од испитаниците, односно дури 60.1%, сметаат дека Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева работи по налог на одредени домашни или странски фактори со цел да му наштети на ВМРО-ДПМНЕ, покажа најновата анкета на Институтот „Димитрија Чуповски“

Анкетата која ја спроведе Институтот Димитрија Чуповски“ врз 1275 испитаници од цела Македонија, во која беа вклучени и испитаници Албанци, покажуваат поразителни резултати на сметка на кредибилитетот на Катица Јанева, пишува порталот.

janeva