Македонија

Лазаров: Жерновски за 20 дена потпишал 14 незаконски решенија во „11 Октомври“

Лазаров: Жерновски за 20 дена потпишал 14 незаконски решенија во „11 Октомври“

За нецел месец, градоначалникот на општина Центар, Андреј Жерновски, потпишал рекордни 14 решенија за разрешување и именување на вршител на должност директор во основното училиште „11-ти октомври“.

На ова денес реагираше советникот на ВМРО-ДПМНЕ, Томислав Лазаров кој овие документи ги нарече „крајно неписмени“ кои се косат со сите правни закони.

-Сите овие документи се потпишани од 12.09 до 03.10. 2014-та година. Прво, се разрешува едно, а се назначува друго лице за оваа функција. Потоа се повикува на истото решение да се задолжи училишниот одбор да распише оглас. Па се носат нови решенија, каде се одвоени- едно за разрешување, едно за именување. Па се прогласуваат за ништовно. Сите овие документи рачно се потпишани од градоначалникот Жерновски. Во меѓувреме, државниот просветен инспекторат ги увидува овие неправилности и го задолжува Одборот да го реши случајот. И потоа, сите документи се прогласуваат за ништовни, па од почеток се разрешуваат. На крај се наведува дека решение се прогласува делумно за ништовно, а делумно останува на сила. Јас колку што знам такви термини правно не постојат, рече советникот.

Лазаров побара јасен одговор од Жерновски- која е причината истите да се носат и да се потпишани од негова страна?! Дали има политиканство во оваа приказна?

Прво во обид да избегне одговорност, Жерновски наместо за Центар почна да говори за општина Охрид.

-Ние нема да се најдеме на многу теми, за барокот и Скопје 2014-та нема да се најдеме. За образование мора да се најдеме. Во училиштето „11-ти октомври“  имаше неколку грешки кои се обидовме да ги поправиме. Има проблем со платите, прописите и кујната. Ова е еден проблем- беше поставен ВД директор, една професорка. Потоа, бидејќи таа не е редовно вработена, не можела да биде на оваа функција, па беше разрешена. Таа само држи часови во тоа училиште.  Добив наоди од Инспекторатот дека треба да се постапи. Денес имаме нов ВД директор, рече Жерновски.

Советникот Лазаров не беше задоволен од овој одговор и јавно и јасно праша- „Дали вие ги познавате законите во оваа држава или се правите дека не ги знаете и се правите дека дошла инспекција па грешката е поправена?! “

-Нема еден вака го толкувазаконот, еден на друг начин. Јасен е законот. Вие потпишувате решение каде свесно или несвесно го кршите законот. Вие имате мандат да ги застапувате интересите на граѓаните. Граѓаните не ги интересира дали стручните служби си ја работат работата, тие вас ве избрале, а вие потпишувате 14 решенија за 20 дена. Толку ни во Министерството за образование и наука не се потпишува за едно училиште, рече Лазаров.

Градоначалникот Жерновски истакна дека еден градоначалник може да најде неколку основи ако сака да разреши директор кој не му се допаѓа, но тој не го прави тоа.

Инаку, на почетокот на денешната седница, присуствуваше новиот директор на училиштето Влатко Павловски кој поради кусиот мандат не можеше да одговара на прашањата, а немаше ниту податок колку учители има вработено.

Центарското училиште „11-ти октомври“ е во вистински хаос. Таму работат наставници без регулиран работен однос, а целиот персонал веќе два месеци нема добиено плата.