петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 67

Легализирани 25 објекти на улицата Белградска

resenija

Последни вести

Градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски, денеска додели 25 решенија за легализација на објекти на улицата Белградска. Со ова, овие жители на Центар по долги години стануваат свои на своето.

– Граѓаните се презадовлни од тоа што конечно по децениско талкање низ институционалните лавиринти, конечно успеаја да добијат своја сопственост на објектите – велат од Општината.

Повеќето од овие барања се однесуваа на објекти изградени веднаш по земјотресот од 1963 година.

– Пред повеќе од 5 децении, јас сум родена во оваа куќа. Толку траеше и голготата на моето семејство за да си ја добиеме нашата куќа. Многу сум среќна и многу ви благодарам – рече Ферида Омерагиќ.

Општина Центар досега додели 2.500 решенија за утврдување на правен статус на бесправен објект. Рокот за легализација на објектите завршува во март, 2017-та, а до декември 2015-та е рокот за поднесување на геодетски елаборати.

Најчитани вести