Македонија

„Лешочки фолк фест 2016“ во чест на Лешочкиот манастир

„Лешочки фолк фест 2016“ во чест на Лешочкиот манастир

Вечерва во манастирскиот комплекс „Св.Атанасиј“ и „Пресвета Богородица“ во Лешок, Тетово ќе бидат изведен и Нови родољубиви, печалбарски и лирски песни  во рамки на годинашниот „Лешочки фолк фест“.

Лешочкиот фестивал годинава е посветен на 15 годишнината од уривањето на Лешочкиот манастир во 2001 година и 10 годишнината од неговото прво возобоновување во 2006.

Фестивалот е во организација на Здружението за негување на македонскиот фолклор и традиција „Источник“, со поддршка од Министерството за култура и Тетовско-гостиварската епархија при Македонската православна црква-Охридска Архиепископија.