Македонија

Линијата Ало докторе се засилува со 25 нови лекари

Линијата Ало докторе се засилува со 25 нови лекари

Линијата за медицински совет Ало докторе од утре ќе биде засилена со тројца нови специјалисти, така што 25 доктори вкупно ќе бидат достапни за медицински совет за  јавувањата кои се од граѓани од сите градови на Македонија.

На телефонската линија за медицински совет Ало докторе досега се остварени вкупно 49.619 повици од нив 1.205 повици за медицински совет се реализирани во текот на изминатите седум дена.  

Линијата е достапна секој ден 24 часа со цел да се овозможи непосредна медицинска консултација во моментот на појава на какви било симптоми на нарушување на здравјето.

Повиците се со широк спектар на најразлична симптоматологија, најчесто   за  кардиоваскуларни и респираторни симптоми, главоболки, покачена телесна температура, стомачен вирус, алергиски реакции  и симптомна болка.

На линијата Ало докторе често се јавуваат граѓани за совети   поврзани  со терапијата  која  редовно ја  примаат за хроничните  болести  и за симптоми  поврзани со крвен притисок.

Од Министерството за здравство информират дека на сите оние лица кои  побараа  медицински совет на телефонската линија  Ало докторе им е дадена здравствена  помош  со  совет и соодветна симптоматска  терапија.