Магазин

Листа на лозинки што се најлесни за пробивање

Листа на лозинки што се најлесни за пробивање

Сплеш дата (Splash data) е компанија која се занимава со раководење на лозинките на интернет и која ја откри новата годишна листа на 25-те најлоши лозинки кои што се користат на интернет врз основа на голем број обелоденети документи со кориснички податоци во 2014.

Постојат лозинки што треба да се одбегнуваат: Не се добри, затоа што многу лесно може да бидат „пробиени“.

Двете најлоши лозинки што може да ги изберете се „123456“ и „password“, посебно ако се земе во предвид дека со години наназад се наоѓаат на челните позиции. Меѓу новите лозинки што се најдоа на овогодинешната листа се „696969“ и „batman“.

Еве ја комплетната листа на лозинки што треба да ги одбегнувате:

1. 123456

2. password

3. 12345

4. 12345678

5. qwerty

6. 123456789

7. 1234

8. baseball

9. dragon

10. football

11. 1234567

12. monkey

13. letmein

14. abc123

15. 111111

16. mustang

17. access

18. shadow

19. master

20. michael

21. superman

22. 696969

23. 123123

24. batman

25. trustno1

Доколку и вашата лозинка се наоѓа на оваа листа, можеби е вистинско време да ја замените.

Совет плус: Експертите за безбедност советуваат дека колку вашата лозинка е потешка за помнење толку е посигурна.