вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Листата за редовност на пратениците на координативна средба

mksobranie

Последни вести

Извештајот за редовноста на пратениците треба да биде доставен од страна на генералниот секретар на денешната координативна средба во Собранието на Република Македонија.

Се очекува претседателот на Собранието и координаторите на пратеничките групи да го достават овој извештај до Комисијата за мандатно – имунитетни прашања, која во рок од 15 дена треба да донесе заклучок и да предложи тој да биде ставен на дневен ред на собраниска седница.

На 10-ти овој месец истекоа шест месеци од верификацијата на 34-те мандати на пратениците од опозицијата од страна на Собранието. Само три пратенички од 34-те народни избраници се вклучија во работата на Собранието и се спротиставија на ставот на опозицијата за бојкот на Парламентот. СДСМ и помалите опозициски партии се изјаснија дека не се враќаат во Парламентот.

Мандат на пратеник може да се одземе со двотретинско мнозинство.

Најчитани вести