Свет

Литванија влегува во евро зоната

Литванија влегува во евро зоната

Европската Комисија и Европската централна банка го одобрија влегувањето на Литванија во евро зоната. Таа влегува во евро зоната како 19 земја во јануари 2015 година.

„Литванија сега ги исполнува критериумите за влез во евро зоната и таа може да го воведе еврото како своја платежна валута од јануари следната година“, велат од Кимисијата.