Свет

Лизгање на земјиштето во Романија: Дваесетина лица се евакуирани

Лизгање на земјиштето во Романија: Дваесетина лица се евакуирани
Лизгање на земјиштето во Романија

Три куќи во село во северна Романија се уништени, а други три се пред колапс поради лизгање на земјиштето предизвикани од поројните дождови во последните 24 часа, пренесува МИА, повикувајќи се на БТА.

Дваесет и три лица, меѓу кои пет деца, се евакуирани и сместени кај роднини или во локалната спортска сала.

Портпаролот на Инспекторатот за вонредни ситуации во округот Муреш изјави дека 23 лица од селото Аполд се евакуирани поради свлечиштата, од кои е погоден и едендел од патот во населбата, во должина од околу 50 метри.

Властите ќе ја следат ситуацијата во следните денови со оглед на опасноста од нови лизгање на земјиштето.