Магазин

Луѓето со овие три карактеристики најлесно поминуваат во животот

Луѓето со овие три карактеристики најлесно поминуваат во животот

Тие ги ставаат своите цели пред доброто за другите и ги спроведуваат без оглед на загубите. Во споредба со другите луѓе, тоа ним им успева како од шега – не само затоа што на тоа му пристапуваат интелегентно, туку и поради тоа што никој не ги спречува.

Комбинацијата од нарцисоидност, макијавелизам и психопатија психолозите ја нарекуваат „темно тројство“. Луѓето што ги поседуваат овие карактеристики најлесно поминуваат во животот.

Психолозите Делрој Паулс и Кевин Вилијамс од Универзитетот Британска Колумбија во Ванкувер биле првите што пред повеќе од десетина години го истражувале темното тројство. Тие покажале дека станува збор за три различни карактеристики што често се јавуваат заедно.

Нарцисоидноста е карактеристична по нагласената увереност во соспствените права и зголемената слика за себе си. Станува збор за луѓе што се гладни за тоа некој постојано да им се воодушевува и мошне се чувствителни на критика, затоа што таа го доведува во прашање нивното поимање за сопствената вредност.

Кој е понарцисоиден – мажите или жените?
Кој е понарцисоиден – мажите или жените?

Лицата со висок степен на макијавелизам пред се, се добри манипулатори, продорни и без сочуство за другите. За нив целта ги оправдува средствата. Поради тоа самите ги утврдуваат правилата и ако е неопходно ги заобиколуваат моралните и законски граници.

Психопатијата…