петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Маџиров на Франкфуртски денови на поезијата

madzirovfrank

Последни вести

Никола Маџиров на 12 јуни ќе настапи на ммеѓународниот фестивал Франкфуртски денови на поезијата, кој се одржува од 10-ти до 20-ти јуни во Франкфурт.

Тој, заедно со авторите Илма Ракуза и Алеш Штегер ќе читаат своја поезија на мајчиниот јазик и во превод на германски, и ќе разговараат на тема „Крстосници и исцртување мапи”.

Модератор на вечерта ќе биде германскиот есеист, критичар и уредник во весникот „Тагесшпиле”, Грегор Доцауер.

Маџиров настапува во Франкфурт откако беше вклучен во антологијата на современата европска литература „Книжевно патување низ Европа” објавена од германската издавачка куќа „ДТВ”, во која неговата поезија беше селектирана заедно со текстовите на нобеловците Орхан Памук и Сарамаго, на Мишел Уелбек, Мирчеа Картареску и др.

Најчитани вести