Македонија

Македонците најљубезни кон туристите

Македонците најљубезни кон туристите

Според најновиот извештај од Светскиот Економски Форум, Македонците се пријателски и љубезен народ. Рангирани се 140 земји според атрактивноста и мислењето на туристите.

Македонскиот народ е рангирана на четвртото место, односно третото место за најљубезен народ кон туристи. Истата оценка како Македонија ја има и Мароко.

Еве ги 10-те најљубезни и 10-те најнељубезни нации:

Ставот на народот кон странски туристи:
(1- Тотално нељубезни; 7- најљубезни)

Најпријателски нации:

1. Исланд 6.8
2. Нов Зеланд 6.8
3. Мороко 6.7
4. Македонија 6.7
5. Австрија 6.7
6. Сенегал 6.7
7. Португалија 6.6
8. Босна и Херцеговина 6.6
9. Ирска 6.6
10. Буркина Фасо 6.6

Најнепријателски расположени:

1. Боливија 4.1
2. Венецуела 4.5
3. Русија 5.0
4. Кувајт 5.2
5. Латвија 5.2
6. Иран 5.2
7. Пакистан 5.3
8. Словачка 5.5
9. Бугарија 5.5
10. Монголија 5.5