Македонија

Македонците во Србија против преименување на белградската улица „Гоце Делчев“

Македонците во Србија против преименување на белградската улица „Гоце Делчев“

Националниот совет на македонското национално малцинство во Србија денеска побара да се отфрли иницијативата за преименување на улицата „Гоце Делчев“ во Нов Белград, пренесе МИА.

Во соопштението на Советот се посочува дека белградската улица била именувана по Гоце Делчев по Втарата светска војна „во знак на пријателство меѓу македонскиот и српскиот народ и како израз на почитување на македонската национална заедница што живее во Белград“.

Како што јави Танјуг, Советот наведува дека тврдењата оти Гоце Делчев водел „нагласена антисрпска политика“ се невистинити, потсетувајќи на неговата максима: „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“.

Реакцијата на Советот следи по најавата на градскиот менаџер на Белград, Горан Весиќ дека на дневен ред на следната седница на белградското Градско собрание ќе се најде и иницијативата за преименување на улицата „Гоце Делчев“ во „Маршал Фјодор Толбухин“, кој командувал со советските сили кои учествувале во ослободувањето на Белград во 1944 година.

Одлуката за промена на името на улицата „Гоце Делчев“ е природна, бидејќи Делчев како осоновач, лидер и идеолог на Македонската револуционерна организација од 1893 година, со ништо не ја задолжил Србија, а ниту Белград, изјави Весиќ.