понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Македонец ќе ја прочистува водата во САД

voda.jpg500

Поврзани вести

Тим американски научници од Државниот универзитет на Аризона (АСУ), предводени од научникот со македонско потекло, професор доктор Kирил Христовски, се ангажирани да бидат дел од новиот американски национален центар за истражување и развој на мали системи за отстранување штетни материи од водата за пиење.

Во програмата, порачана од американската Агенција за заштита на животната средина (УС ЕПА), Државниот универзитет на Аризона, во соработка со универзитети од Kолорадо, Алјаска и од Њу Хемпшир ќе формира мултиуниверзитетски центар, кој ќе развива нови технологии за прочистување вода, особено применливи за малите водоводни системи во САД. Центарот ќе соработува со други универзитети и со локалните власти низ САД и Kанада за да им помогне да обезбедат чиста вода за пиење на своите граѓани.

– Изборот на АСУ да биде дел од овој проект потврдува дека ние сме една од водечките истражувачки институции за развој на решенија што придонесуваат за заштита на животната средина и јавното здравје – вели доктор Христовски.

Тимот научници од АСУ ќе работи на развој на фотохемиски решенија за прочистување на водата за пиење, со крајна цел користење на сончевата светлина или вештачки извори на светлина за претворање на нитратите што се наоѓаат во водата во безопасен азот, кој претставува најголем дел од атмосферата.

– Централна улога во нашите потфати ќе имаат нано-материјалите – додава Христовски.

Се смета дека 24 милиони жители на САД годишно се изложени на прекумерно дејство на нитратите и сличните азотни соединенија, што го прави овој елемент еден од главните загадувачи на водата за пиење.

Извор: Дневник

Најчитани вести