Македонија,Крими хроника

Македонец жртва на он – лајн измама вредна над 40.000 долари

Македонец жртва на он – лајн измама вредна над 40.000 долари

Четириесет и шестгодишен Демихисарец жртва на он – лајн имама.

Тој во јуни годинава склучил електронски договор за продажба со фирмата „Кибоку“ од Уганда, од која и претходно набавувал кафе. Истиот ден, испратил по електронска пошта профактура, на вкупен износ од 43.008 американски долари, која била пресретната од засега непознато лице кое ја преправило во делот на жиро сметката, при што истиот бил доведен во заблуда дека плаќа на вистинската жиро сметка. По неколку дека тој стапил во контакт со вистинскиот претставник на фирмата „Кибоку“ кој му кажал дека е измамен. Се преземаат мерки за расчистување на случајот.