Македонија

Македонија четврта во регионот по научни иновации

Македонија четврта во регионот по научни иновации

Швајцарија повторно се најде на врвот на Глобалниот индекс на иновации, кој ги рангира земјите според масовноста на новите технолошки и научни изуми и иновации, додека Македонија се најде на четвртото место меѓу земјите од регионот. Во светски рамки Македонија се најде на 60-тото место од 143 земји.

Најдобро рангирана држава од регионот е Словенија на 28-то, слледат Хрватска на 43., Црна Гора на 59., Србија на 67. и Бих на 81. место.

Во фокусот на изработката на годишниот индекс била улогата, која во процесот на иновации ја имаат луѓето, а резултатите покажале дека Швајцарија и останатите земји на врвот, како Британија, Шведска и Финска, имаат силни системи за поддршка на иновациите кои поттикнуваат креативност.

Најголем напредок бележи регионот на подсахарска Африка.