недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

Македонија донесе забрана за увоз на месо од Холандија

pilesko meso

Последни вести

Во насока на преземање на превентивни мерки за заштита од пренесување на болеста Птичји грип во Република Македонија, Агенцијата за храна и ветеринарство донесе времена мерка забрана за увоз на пратки од живина и производи од живинско месо ( вклучително и јајца) по потекло од Холандија, Германија и Велика Британија.

Надзорот на појавата и присуството на оваа болест во Република Македонија се врши согласно позитивните законски решенија предвидени со Законот за ветеринарно здравство, Програмата за сузбивање и искоренување на авијарнатаи нфлуенца (Службен весник на РМ бр. 82/2007). Станува збор за Програма која е транспонирана од Директива на Советот 2005/94 и Годишната наредба за здравствена заштита на животните.

Рамки на надзорот од досега анализираните примероци од угинати или заловени диви птици, живина држена во екстензивни и интензивни услови во изминатите години не е утврдено присуството на болеста во Република Македонија, а истата не е пријавена ниту во регионот.

Најчитани вести