сабота, 22 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Македонија и Бугарија ќе потпишат План за соработка во областа на здравството

Sredba so Minister za zdravstvo na Bugarija - foto 3

Последни вести

Министерот за здравство, Никола Тодоров, во рамки на денешната работна посета на Софија, оствари средба со Министерот за здравство на Република Бугарија, д-р Петар Стефанов Москов.

Како што соопштуваат од Министерството за здравство, на средбата е договорено во претстојниот период да се потпише План за соработка меѓу Министерството за здравство на Република Македонија и Министерството за здравство на Република Бугарија, со цел унапредување на соработката, со посебен фокус на едукации, стручно усовршување и специјализации на македонските доктори.

Планот ќе содржи и други облици на соработка, како што се: соработка во областа на здравствениот менаџмент, изработка на протоколи, упатства, водичи и стандарди, програми за превенција, како и размена на искуства во областите на јавното здравје и медицинските науки.

Со овој План ќе се зајакне соработката со Медицинскиот факултет при Медицински Универзитет во Софија, кој е реномиран научно-истражувачки центар во областа на медицината, а воедно и најстара високообразовна установа во оваа област, формирана во 1917 година.

Во рамки на денешната посета, министерот Тодоров се сретна и со деканот на оваа високообразовна установа, проф. д-р Марин Маринов. На средбата беа разгледани можностите за специјализација и обуки за стручно доусовршување на македонските доктори. Воедно, предвидено е до крајот на овој месец повеќе професори од катедрата по неонатологија да дојдат во Македонија, со цел размена на искуства со македонските колеги во оваа област.

Најчитани вести