Македонија

Македонија има одлична соработка со Кина во областа на земјоделството

Македонија има одлична соработка со Кина во областа на земјоделството

На денешната проштална средба со Амбасадорот на Кина, министерот за земјоделство, Љупчо Димовски истакна дека Македонија и Кина имаат одлична соработка во областа на земјоделството.

Министерот Димовски исто така му се заблагодари на кинескиот амбасадор за неговата и за поддршката која неговата земја ја дава на Министерството за земјоделство и на Владата на Република Македонија, како и за можностите за обука и школување на вработени во министерството за земјоделство во Кина и му посака успех на личен и професионален план и во иднина.

„Нашата плодна и успешна соработка ќе продолжи и во иднина. Во Македонија секогаш ќе имате искрени пријатели“ – истакна министерот Димовски.

Амбасадорот Џивеи се заблагодари на поддршката и помошта која ја имаше од министерот Димовски и министерството.

За време на средбата се разменија позитивни впечатоци за досегашната одлична меѓусебната соработка и беше истакнато дека таа ќе продолжи и во иднина.

Со Кина веќе е потпишан Меморандум за разбирање за понатамошна соработка во земјоделството и Протокол за фитосанитарни услови за извоз на тутун од Македонија во Кина, со што формално правно веќе е овозможена соработката во областа на земјоделството.