Македонија

Македонија ќе претседава на министерски состанок на ЦЕИ

Македонија ќе претседава на министерски состанок на ЦЕИ

Македонија како земја претседавач со Централно-европската иницијатива (ЦЕИ) денеска во Охрид ќе биде домаќин на Министерскиот состанок на министрите за надворешни работи на државите членки на ЦЕИ.

На состанокот ќе присуствуваат министри за надворешни работи, нивните заменици и претставници од министерствата за надворешни работи од Македонија, Албанија, Австрија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Молдавија, Црна Гора, Полска, Романија, Србија, Словачка, Унгарија, Италија, Словенија и Украина.

Покрај нив најавено е присуство и на претставници од Европската унија, Европската банка за реконструкција и развој, Секретаријатот на ЦЕИ, ОБСЕ, Советот на Евртопа, Советот а балтичките држави…