петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 66

Македонија ќе се претстави пред пред најпознатите светски хотелски брендови

131600002537254

Последни вести

Македонска делегација предводена од вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски, учествува на најголемиот светски собир на инвеститори во туризмот. Во Берлин, денеска и утре, Македонија ги презентира своите природни, инфраструктурни, културни и административни капацитети пред најпознатите светски хотелски брендови, објави МИА.

На 18-тиот форум за хотелски инвестиции присуствуваат и компании кои што годишно имаат приходи од десетици милијарди евра. Денеска на специјална сесија на која беа презентирани условите за инвестирање во Македонија учествуваа заменикот министер за економија Христијан Делев и директорот на Агенцијата за туризам Кристијан Џамбазовски кои што пред организаторите ги претставија можностите за инвестирање и придобивките кои што ги имаат инвеститорите во оваа гранка.

Пред американски консултанти кои соработуваат со над 50 илјади претставници на компании од областа на туризмот Македонија ги претстави своите услови за инвестиции кои што содржат мерки како низок данок од само  5  проценти данок на приходи од туризам, со субвенциите за странски туристи и за авиокомпании, поддршка при инфраструктурни зафати за потребите на инвеститорите и специјалните туристички развојни зони.

На форумот македонската делегација се сретна со менаџментот на една од водечките светски хотелски компании „Интерконтинентал“ кои што се заинтересирале за можностите кои што ги дава Македонија во областа на туризмот.

Најчитани вести