ТОП,Македонија

Македонија, лидер во регионот за водење бизнис според „Форбс“

Македонија, лидер во регионот за водење бизнис според „Форбс“

„Форбс“ ја објави листа на најдобри земји за бизнис  (The Best Countries for Business) кон крајот на годината. Македонија се најде на 39 место, пред Србија, Албанија, Бугарија, Хрватска, Црна Гора и БиХ. Словенија е на 20 место, САД на 22, Австрија на 28, Унгарија на 42, потоа од 44 до 46 места одат по ред Романија, Бугарија, Хрватска, Црна Гора е 49, Грција 50, Албанија 69, БиХ 78, а соседна Србија е дури на 83. место.

Данска е на прво место, која пак се најде во центарот на вниманието благодарение на демократскиот претседателски кандидат Бернио Сандерс, кој од нацијата од 5,6 милиони луѓе направил модел на социјалистичка утопија. Земјата ги има еден од највисоките даночни оптеретувања на светот во замена за своите широки услуги и сервиси и тоа во голема мера економија заснована на пазар.

На листата на Форбс најдобри земји за бизнис има 144 земји, а на основа на 11 критериуми, меѓу кои се: Право на имот, иновации, данок, технологија, корупција, слобода (лична, финансиска, пазарна), заштита и безбедност на инвеститорите.

Податоците се користени од објавени извештаи на следните организации: Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, World Bank Group i World Economic Forum.

Првите десет изгледаaт вака:

1. Данска
2. Нов Зеланд
3. Норвешка
4. Ирска
5. Шведска
6. Финска
7. Канада
8. Сингапур
9. Холандија
10.  Велика Британија

Словенија е на 20 место, САД на 22, Австрија на 28, Македонија на 39, Унгарија на 42, потоа од 44-46 места одат по ред Романија, Бугарија, Хрватска, Црна Гора е 49, Грција 50, Албанија 69, БиХ 78 , а соседна Србија е дури на 83 место.