петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 37

Македонија полноправна членка на ОН 22 години

obedineti-nac.jpg-500

Последни вести

Република Македонија на денешен ден пред 22 години со акламација во Генералното собрание на Обединетите нации беше примена за 181 полноправна членка на Светската организација, пренесува МИА.

Со тоа беше потврден меѓународно-правниот субјективитет на државата по изразената референдумска волја на македонските граѓани на 8 септември 1991 година за самостојна и независна Република Македонија.

Сепак, поради противењето и притисоците на Грција, која не го прифаќа нашето уставно име, зачленувањето во ОН беше направено под привремената референца Поранешна југословенска Република Македонија. Двете земји со посредство на ОН почнаа преговори за надминување на разликите околу името кои досега не дадоа резултати. Атина поради несогласувањата со уставното име, ја блокира поканата за Македонија за членство во НАТО, како и почнувањето на пристапните преговори со ЕУ.

Република Македонија досега има воспоставено дипломатски односи со околу 170 држави во светот, а под уставното име е признаена од над 130 меѓу кои и од три постојани членки на Советот за безбедност – САД, Русија и Кина.

Најчитани вести