понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Дел од Македонија во портокалова фаза

Дел од Македонија во портокалова фаза. Температури од портокалова фаза денес ќе има во Јужновардарскиот регион на Македонија. Останатите региони ќе бидат зафатени со температури од жолта, односно алертна фаза.

toploten-bran

Поврзани вести

Дел од Македонија во портокалова фаза. Температури од портокалова фаза денес ќе има во Јужновардарскиот регион на Македонија. Останатите региони ќе бидат зафатени со температури од жолта, односно алертна фаза.

Како што информираат од Министерството за здравство, во јужновардарскиот регион на Македонија (Штип, Радовиш, Кавадарци, Демир Капија, Струмица, Гевгелија) денес ќе има температури од портокалова фаза. Се препорачува, во наведените места да не се одржуваат спортски активности на отворено во периодот од 11 до 17 часот.

Дел од Македонија во портокалова фаза

Дел од Македонија во портокалова фаза

Особено се препорачува на установите за згрижување на деца, (градинки) да не ги изнесуваат децата на отворено и да не практикуваат физичка активност во овој период, се вели во соопштението од Министерството за здравство.

Почитувајте ги препораките!

Граѓаните од цела држава потребно е да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури. Односно граѓаните треба да се придржуваат до препораките за заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено во периодот од 11 до 17 часот, носење светла и лесна облека, консумирање лесна храна и течности, хигиена на раце и хигиенски начин на подготовка на храната и редовно земање на терапијата кај хронично болните лица.

Дел од Македонија во портокалова фаза

Дел од Македонија во портокалова фаза

Поради високите температури и зголемената можност за појава на труења со храна и цревни заразни заболувања, се препорачува задолжително миење на земјоделско-градинарските производи (свеж зеленчук и овошје) пред нивната употреба, како и термичка подготовка на храната и нејзино консумирање во многу кус рок по подготовката.

Подготвената храна да се стави во фрижидер на + 8 степени, а пред употреба да се загрее на + 100 степени. Се препорачува да се избегнува консумирање производи кои не се термички обработени, како мајонези од домашни јајца, а внимателно да се консумира сладолед и разни кремови, препорачуваат од Министерството.

Министерството за здравство потсетува дека летово во сите градови низ државата се поставени пунктови за превентивни препораки и совети за заштита од високите температури. Пунктовите функционираат секој ден во периодот од 18:30 до 21:30 часот. На пунктовите се врши мерење на крвен притисок и се даваат совети за превенција од топлото време и за здрав начин на живот.

Најчитани вести