Македонија

Македонија примена во Меѓународната организација за миграции

Македонија примена во Меѓународната организација за миграции

Република Македонија, денеска беше примена како 165-та полноправна земја членка во Советот на Меѓународната организација за миграции, на 104-тиот вонреден состанок на оваа меѓународна Организација, одржан денеска во Женева.

Ваквата одлука беше донесена од страна на Советот по поднесеното барање за членство на Република Македонија од страна на Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Попоски адресирано до Генералниот директор на Меѓународната организација за миграции, Вилијам Леси Свинг, стои во соопштението од Министерството за надворешни работи.

После официјалниот чин на прием, во име на Владата на Република Македонија се обрати Директорот за мултилатерални односи во МНР, Амбасадорот Игор Џундев, кој ја поздрави досегашната добра соработка со  Организацијата и ја подвлече континуираната поддршка на активностите на Меѓународната организација за миграции во Република Македонија, посебно за примарните цели на Организацијата која во партнерство со Владата, националните и меѓународните партнери целосно е посветена кон имплементација и зајакнување на стандардите во сите миграционо поврзани прашања.