Македонија

Македонија се вклучува во Европскиот филмски ден на млада публика

Македонија се вклучува во Европскиот филмски ден на млада публика

Градот Скопје и млади на возраст од 12 до 14 години денеска ќе се вклучат во пан европскиот настан на Европската филмска академија.

Младите од Македонија заедно со повеќе од 4.000 млади од 24 градови низ Европа ќе бидат движечката сила на манифестацијата, односно ќе бидат меѓународно жири кое ќе одлучува за најдобриот филм во оваа конкуренција.

Годинава номинирани се You’re yglu too во режија на Марк Нунан (Ирска), My skinny sister во режија на Сана Ленкен (Шведска/Германија) и The invisibe boy во режија на Габриеле Салваторес (Италија).