Македонија

Македонија со видлив напредок во делот на економските критериуми

Македонија со видлив напредок во делот на економските критериуми

По деталната анализа од страна на Европската Комисија, Македонија ја доби шестата препорака на ЕК до Советот на ЕУ, за почеток на пристапните преговори, со оценка дека и покрај тешката година и низата сериозни предизвици, политичките критериуми се пресретнуваат на задоволително ниво, со видлив напредок во делот на економските критериуми и со високо ниво на усогласеност на нашето со правото на ЕУ.

Брисел во Извештајот нотира видлив напредок во полето на економските критериуми.

-Македонија продолжи успешно да се опоравува и во 2014 година со задржување на економската стабилност на високо ниво. Земјата е добро напредната во постигнувањето на нивото потребно за функционална пазарна економија, а со натамошното спроведување на структурните реформи, може на среден рок да се справи и со конкурентскиот притисок на пазарот на ЕУ. Во натамошниот период земјата треба да се фокусира на натамошен развој на приватниот сектор, намалување на невработеноста, унапредување на управувањето со јавните финансии и стратешкото планирање, се вели во Заклучоците од Извештајот.

Комисијата останува на ставот дека доколку започнеше со скрининг постапката и дискусија во Советот за Преговарачката рамка на пристапните преговори, ќе се креираше позитивен моментум и како основа за изнаоѓање на решение околу името, пред отварањето на преговорите по поглавја