Македонија

Македонски доктори на обука во најпрестижната болница во Хонг Конг

Македонски доктори на обука во најпрестижната болница во Хонг Конг

Претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски, денеска оствари посета и средба со менаџерскиот тим на болницата „Квин Мери“ во Хонг Конг, НР Кина.

Болницата „Квин Мери“ е главен образовен здравствен центар во Хонг Конг, и е најнаградувана клиника во регионот.

Таа е специјализирана во терцијарното здравство на целата територија на Хонг Конг. Вработува над 5.000 лица медицински персонал, од кои над 1500 доктори. Позната е по своите напредни методи во областа на трансплантацијата и педијатријата.

На средбата беше разговарано за остварување на соработка помеѓу македонските јавни здравствени установи и болницата „Квин Мери“.

Беше постигната согласност за обука и едукација на македонски доктори и медицински персонал во болницата „Квин Мери“. Во идниот период стручни тимови на двете страни ќе треба да ги прецизираат областите од медицината во кои ќе се врши обука и тренинг на нашите доктори и процедурите за остварување на соработката.

„Се надеваме дека и нивните лекари, од Хонг Конг, ќе дојдат и кај нас да го пренесат нивното знаење, останувајќи во Македонија неколку недели и повеќе, со цел поголем број лекари и медицински персонал да научат некои од вештините кои хонгконшките лекари ги имаат научено и применето, а кај нас сеуште не се внесени“, изјави премиерот Груевски по средбата.

Менаџментот на болницата „Квин Мери“ позитивно гледа на идната соработка и очекува споделување на знаењата и искуствата со македонските лекари и медицински персонал.

„Мислам дека постојат многу опции за македонските доктори да го шират своето знаење и да дојдат тука во Хонг Конг да го споделат нашето искуство кое го имаме, и така да ги искористиме шансите за соработка во иднина“, изјави д-р Ли Чои, директор на болницата.

bolnica-kina22