вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 58

Македонско музичко творештво во изведба на Филхармонија

Македонската филхармонија најави дека на 13 февруари по повод Денот на вљубените, ќе се одржи концерт на македонскиот композитор и пијанист кој живее и твори во Њујорк, Дуке Бојаџиев.

fil

Последни вести

„Филхармонија на кирилица“ е насловот на претстојниот симфониски концерт на Македонската филхармонија, кој ќе се одржи во четврток во Македонската опера и балет во 20 часот и е дел од циклусот концерти посветени на македонското музичко творештво и исполнителство.

Заедно со оркестарот на Македонската филхармонија, под диригентство на маестро Саша Николовски-Ѓумар, ќе настапат македонските солисти: Ана Гацева (пијано), Блерим Груби (виола), Петруш Петрушевски (контрабас), Александар Стефановски и Емилија Ристевска-Стефановска (флејти), Глигор Гелебешев и Катерина Гелебешева-Костадиновска (пијано).

На програмата се: „Елегија“ бр. 1 за контрабас и оркестар од Ботесини, „Романса“ за виола и оркестар оп.85 од Брух, Концерт за две пијана и оркестар op. 61 од Пуланк, како и две дела кои ќе ја доживеат премиераната изведба во Македонија – „Риголето фантазија“ за две флејти и оркестар оп. 38 од Доплер и Шпанска рапсодија за пијано и оркестар оп. 70 од Албениц. Македонската пубилка ќе има можност да слушне и едно дело од македонски композитор – „Темпера 4“ од Тома Прошев.

Македонската филхармонија најави дека на 13 февруари по повод Денот на вљубените, ќе се одржи концерт на македонскиот композитор и пијанист кој живее и твори во Њујорк, Дуке Бојаџиев.

Најчитани вести