Македонија

Манифестација „Сите на велосипед“

Манифестација „Сите на велосипед“

Масовна велосипедска манифестација „Сите на велосипед“ е најавена денеска во Скопје, како дел од кампањата „Мај – месец на велосипедистите“.

Планирани се повеќе велосипедски тури кои ќе почнат од различни локации на територијата на Скопје, а ќе завршат во Градскиот парк. Учесници се членови на велосипедски клубови од Скопје, ученици од средни скопски училишта и други граѓани.

Кампањата ја организира Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата во соработка со Град Скопје и Велосипедската федерација на Македонија.

Целта е да се промовира велосипедизмот, подигање на јавната свест за поголема безбедност на велосипедистите во сообраќајот и подобрување на знаењата на македонските средношколци од областа на сообраќајот и вештините за управување велосипеди.

Велосипедистите се меѓу најранливите учесници во сообраќајот, а нивната безбедност се влошува, покажува статистиката на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата. Од почетокот на годинава во Македонија загинал еден велосипедист, а 29 се повредени. Лани од вкупно 198 загинати во сообраќајот, 11 биле велосипедисти, а 302 биле повредени. Во 2012 се регистрирани 13 жртви велосипедисти и 365 повредени.

Извор: МИА