петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Маркет операторите на Балканот работат на усогласување на механизмите за балансна одговорност

Претставници на маркет операторите од државите од нашиот регион разменија искуства за: легислативата, балансната одговорност на учесниците на пазарите за балансна енергија, методите за пресметки на дебаланси, утврдување на цените за дебаланси, финансиските порамнувања, пресметките и други теми поврзани со оваа материја.

Mepso

Поврзани вести

Оператори на пазар на електрична енегија од пет држави од балканскиот регион разменија искуства за практиките за утврдување на балансна одговорност на учесниците на пазарот за електрична енергија. Сите учесници ја потенцираа потребата од постоење на заеднички пазар на електрична енергија за балансна енергија, е заклучок од работната средба што се одржа овие два дена во Скопје во организација на Енергетската заедница, чиј домаќин беше Операторот на пазар на електрична енергија што работи во состав на МЕПСО. На дводневниот состанок учествуваа претставници на маркет-операторите на Србија, Албанија, Црна Гора, Косово и Македонија.

Претставници на маркет операторите од државите од нашиот регион разменија искуства за: легислативата, балансната одговорност на учесниците на пазарите за балансна енергија, методите за пресметки на дебаланси, утврдување на цените за дебаланси, финансиските порамнувања, пресметките и други теми поврзани со оваа материја.

На дводневниот состанок со презентации за нивоата и активностите за утврдување на балансна одговорност на учесниците на пазарот за електрична енергија се претставија маркет-операторите на Албанија, Македонија, Србија, Црна Гора и на Косово, а своја презентација имаше и претставник на Енергетската заедница.

Енергегетската заедница е интернационална организација за енергетски политики со седиште во Виена, Австрија. Нејзини членки се државите од Европска унија од една страна и Македонија, Албанија, Косово, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Украина и Молдавија се договорни страни.

Коментирај

* Нетпрес нема да објавува коментари кои содржат говор на омраза, кои дискриминираат по основ на родова, социјална, етничка припадност или сексуална определба, како и коментари кои повикуваат на етничко, верско, расно, национално или политичко насилство и нетолеранција.

Нема коментари.

Најчитани вести