сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 31

Машина која размислува како човечкиот мозок

mozok

Последни вести

Научниците направиле машина која го имитира начинот на кој човечкиот мозок ги учи новите поими, што претставува напредок во истражувањето на вештачката интелигенција.

Системот е всушност компјутер, кој ја копира човечката едноставна способност да прима и разбира нови концепти, нагласуваат експертите од Институтот за технологија во Масачусетс (МИТ) и Универзитетите во Њујорк и Торонто.

Постоечките информатички програми можат да го препознаат човечкиот глас или одделни предмети врз основа на многуте примери на кои биле изложени и од кои можат да извлечат асоцијации.

Новиот компјутер, исто како и луѓето, е во состојба брзо да учи пишани буква од различни азбуки, а научниците се надеваат дека наскоро ќе може да препознава и други симболи, како гестови, движења во танцот и изговорени зборови.

– Сакавме да создадеме машина која ќе може да ги имитира менталните способности на мало дете, изјави професорот од МИТ, Џошуа Тененбаум.

Најчитани вести