четврток, 29 јуни 2017  |  Вести денес: 0

Мажите кои се во брак со паметни жени живеат подолго

Главната дилема најчесто оди во две екстреми, дали е подобро да биде интелигентна или убава?

married-couple-main

Последни вести

Отсекогаш било предмет на интерес прашањето како мажите ја замислуваат идеалната жена со која би се ожениле.

Главната дилема најчесто оди во две екстреми, дали е подобро да биде интелигентна или убава?

Секако, идеално би било кога овие две точки би се споиле, но најновите истражувања покажуваат дека интелигенцијата на жените има влијание и врз животниот век на нејзиниот партнер.

Односно, мажите кои се ожениле со интелигентни жени, имаат повеќе шанси да дочекаат подлабока старост, но и да не заболат од болести како деменција или Алцхајмер.

Во едно истражување врз идентични близнаци, било откриено дека околината во која личноста живее, има огромен ефект врз нејзините интелектуални способности.

Интелектуалните разговори и игри кои би ги имале со интелигентен партнер, постојано ќе го држат вашиот мозок буден и на тој начин значително ги намалувате шансите за појава на деменција.

Лоренс Вели, почесен професор за ментално здравје на Факултетот за медицина и животни науки, при Универзитетот во Абердан, вели: „Она што треба да го направи едно момче за да живее подолго е да се ожени со интелигентна жена. Не постои подобар лек за деменцијата од интелигентен човек до вас.“

Девојките кои поседуваат висок степен на интелигенција, прераснуваат во одговорни и независни личности.

Момчињата пак, кои исто така може да се пофалат со оваа карактеристика, создаваат многу поздрави врски со жените, но и многу позадоволителна семејна атмосфера за нивните сопруги и деца.

Сепак, сè уште постои идејата дека женската убавина е нешто кое е поважно од интелигенцијата.

Можеби, токму ова истражување ќе ги натера мажите да размислат и да сфатат дека убавината е нешто минливо, а интелигенцијата нешто кое останува засекогаш.

Најчитани вести