понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

Филмот „Медена ноќ“ кандидат за престижниот Оскар

Филмот „Медена ноќ“ на режисерот Иво Трајков е избран за македонски кандидат на 88. издание за наградата Оскар.

Филмот „Медена ноќ“ кандидат за престижниот Оскар

Филмот „Медена ноќ“ кандидат за престижниот Оскар

Поврзани вести

Филмот „Медена ноќ“ на режисерот Иво Трајков е избран за македонски кандидат на 88. издание за наградата Оскар на Американската академија за подвижни слики, уметност и наука за филмови од неанглиско говорно подрачје.

Филмот „Медена ноќ“ во трка за престижниот Оскар

Филмот „Медена ноќ“ во трка за престижниот Оскар

Филмот бил единствен пријавен за оваа награда, и бил избран едногласно.

Ова е филм којшто ги задоволува естетско продукциските стандарди и вредности, кој во еден познат филмски израз следни две наративни линии од живото на главниот лик, едната од приватниот, а другата во професионалниот живот, карактеристични за општествените збиднувања и политичките скандали како реалност во која живееме во изминативе години од нашето осамостојување, соопштуваат од Друштвото на филмски работници.

Во составот на комисијата за избор се: Бранко Петровски, Даријан Пејовски, Емил Рубен, Владимир Самоиловски, Антонио Митриќески, Емилија Ивановска Атанасовска и Ѓорѓи Клинчаров.

Инаку, светската премиера филмот „Медена ноќ“ на режисерот Иво Трајков, ја имаше годинава на 17-ти април на отворањето на 18-тиот по ред Скопски филмски фестивал.

Најчитани вести