Македонија

Мекејн: Никој, дури ни Грција, не може да избере име на друга земја

Мекејн: Никој, дури ни Грција, не може да избере име на друга земја
Мекејн: САД ќе одлучат кога ќе се укинат санкциите кон Русија

Лично верувам дека името на една земја зависи од луѓето на земјата и за тоа треба да одлучат луѓето на земјата, а не други, вклучувајќи ја и Грција, изјави американскиот сенатор Џон Мекејн за дописникот на МИА, на прашањето дали Македонија треба да добие покана за членство во НАТО заедно со Црна Гора на самитот во Варшава по исполнувањето на сите неопходни критериуми, а прашањето за името се смета како единствена пречка.

Покрај тоа, претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во Братислава на Глобалниот форум за безбедност, одржа средба со словачкиот заменик-премиер и министер за надворешни работи, Мирослав Лајчак, на која што се констатираше  дека овие две земји негуваат добри односи.

На средбата, претседателот Иванов се осврна на политичката и безбедносната ситуација во Македонија, а исто така, сподели ставови во врска со целокупната ситуација во Југоисточна Европа и процесот на интеграција во ЕУ.

Во однос на ова, македонскиот претседател ги повика ЕУ и нејзините членки да го зголеми нивниот ангажман, со цел да се деблокира процесот на интеграција на Македонија.

„Очекувам дека Времената спогодба и пресудата во Хаг ќе се почитува”, рече Иванов.