Свет

Меркел и европски лидери ќе ја посетат Турција со цел примена на договорот за мигрантите

Меркел и европски лидери ќе ја посетат Турција со цел примена на договорот за мигрантите

Денешното патување до турскиот граничен град Газиантеп, што се очекува да вклучи посета на бегалски камп, е по повод потпишувањето на договорот од 20 март меѓу Турција и ЕУ за започнување депортација на мигранти, кои не одговараат на условите за добивање азил во Грција, обратно во Турција.

ЕУ вети шест милијарди евра помош на Турција во наредните четири години за обезбедување подобри услови и создавање на можности за околу 2,7 милиони сириски бегалци, кои живеат во Турција.

Еден месец по договорот, сепак, се уште малку експерти од ЕУ пристигнале на местото, а повеќе земји од Унијата не брзаат да примат уште кандидати за азил.

Во исто време, барањата на Турција за безвизно патување во ЕУ за турските државјани, предизвикаа дипломатски спорови.