Свет

Меркел ќе организира „Економска конференција за Западен Балкан“

Меркел ќе организира „Економска конференција за Западен Балкан“

На иницијатива на германската канцеларка Ангела Меркел, кон крајот на август во Берлин ќе биде организирана економска конференција со цел германското Министерство за економија и енергетика да се информира за економските потенцијали и можностите на Балканот.

Собирот ќе биде насловен „Економска конференција за Западен Балкан“, а негово главно мото ќе биде „Преку трговија, инвестиции и регионална соработка, до нова динамика“.

Регионот во иднина ќе понуди големи шанси – земјите од Западен Балкан не ги преземаат само високиите европски стандарди, туку и од геополитички аспект имаат централна улога во европските енергетски и сообраќајни проекти, се наведува во соопштението на Министерство за економија и енергетика на Германија