Балкан

Мета: Консензус за реформите или техничка влада до избори

Мета: Консензус за реформите или техничка влада до избори

Реформите во албанското правосудство, за кои власта и опозицијата не може да постигнат консензус, а се клучен услов за членство на Албанија во ЕУ, ја разнишаа и владината коалиција, јави дописникот на МИА.

Спикерот на албанскиот Парламент и лидер на Социјалистичкото движење за интеграција (ЛСИ), Илир Мета се закани со оставка доколку не се усвојат реформите и најави дека неговата партија ќе бара формирање техичка влада до одржувањето на нови избори.

– Мојот предлог гласи: Да се сретнеме ние петмина, јас како претседател на Парламентот, двајцата лидери на главните политички партии, кои ја носат одговорноста во Парламентот пред народот, бидејќи ова е реформа на Парламентот, и двајцата почитувани амбасадори на САД и ЕУ и да најдеме решение. Во спротивно да се формира техичка влада до предвремени парламентарни избори, изјави Мета, кој е клучен колаициски партнер на премиерот Еди Рама.

По ваквата изјава Рама свикал вонредна средба со министерите и пратеничката група на неговата Социјалистичка партија, но засега нема информации што е договорено.

Седницата на Парламентот на која на дневен ред се реформите е закажана за 21 јули, но и покрај посетата на помошникот државен секретар на САД, Викторија Нуланд на Тирана и низата средби на американскиот амбасадор и евроамбасадорот со лидерите на двете најголеми партии, тие се уште се делеку од постигнување консензус.

Опозицијата го отфрли и последниот предлог што го даде Рама да напишат свои предлог-реформи и да ги дадат на разгледување на САД ио ЕУ и додколку тие се согласат со нив, ќе ги гласаат и пратениците од власта.