вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Метеор во петок ќе помине покрај Земјата

meteor500

Последни вести

За неколку дена непосредно покрај Земјата ќе помине голем метеор од 1.000 метри, што предизвика страв во јавноста од невидена катастрофа. Објектот со име “2014-YB35″ е скоро со исти димензии како “Ben Nevis” и во петок ќе помине блиску Земјата со брзина од 37.000 километри на час.

Мали метеори често поминуваат покрај нашата планета, меѓутоа со ваква големина еднаш на 5.000 години, тврдат експертите. Евентуален судир би можел да предизвика експлозивна сила еднаква на експлозија од над 15 милиони тони ТНТ.

Линијата на патот по кој се движи астероидот е прикажана на анимирана карта, која ја објави НАСА. На неа јасно се гледа како објектот ќе ја размине планетата Земја.

Професорот по астрономија, Бил Нејпер истакна дека сепак постои „реална опасност“ од удар на астероидот кој може да и нанесе штета на Земјата.

Најчитани вести