Македонија

МФ: Тужби за клевета за сите што придонесоа да се наруши угледот на Министерството

МФ: Тужби за клевета за сите што придонесоа да се наруши угледот на Министерството

Со цел да се заштити и угледот на институцијата Министерство за финансии и на земјата, Министерството за финансии ќе поднесе соодветни тужби до сите инволвирани страни кои со клевета придонесоа за нарушување на меѓународниот углед, се вели во денешното соопштение од Министерството.

Интегрален текст од соопштението:

Министерството за финансии во интерес на точно информирање на јавноста повеќе пати истакнуваше дека еврообврзницата е издадена во согласност со законите и постапката кои се применувале за издавање на претходните четири еврообврзници.

Сепак, Социјал-демократскиот сојуз продолжува со своите неосновани тврдења во однос на постапката за издавање на еврообврзницата со кои го нарушува и меѓународниот углед на земјата.

Со цел да се заштити и угледот на институцијата Министерство за финансии и на земјата, Министерството за финансии ќе поднесе соодветни тужби до сите инволвирани страни кои со клевета придонесоа за нарушување на меѓународниот углед.

Согласно кривичниот законик, потсетуваме дека кривична пријава може да се поднесе и за лажно пријавување на кривични дела.