петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 43

МФ врати 25 милиони евра во стопанството

d1324801fc1990aff79eace3c771e945

Последни вести

Министерството за финансии денес, по основ на доспеани за враќање државни хартии од вредност, врати вкупна сума од 2,8 милијарди денари.

Вчера Министерството на аукција продаде државни записи во вредност од 1,28 милијарди денари. Со ова Министерството за финансии ја намалува задолженоста по основ на државни записи за 25 милиони евра, но што е уште побитно, пушти 25 милиони евра свежи средства во стопанството за подобрување на ликвидноста – пари кои банките ќе можат да ги пласираат како кредити на фирмите.

Министерството за финансии континуирано се држи до политиката на подобрување на ликвидноста на стопанството, во насока на негова поддршка и негување на партнерскиот однос со бизнис заедницата.

Најчитани вести