Свет

Околу 800.000 мигранти илегално влегле во ЕУ

Околу 800.000 мигранти илегално влегле во ЕУ
1,5 милиони илегалци влегоа во Европа

Околу 800.000 мигранти илегално влегле во ЕУ годинава, изјави шефот на пограничната агенција Фронтекс, Фабрис Легери, пренесува Танјуг.

Тој во интервју за германскиот весник „Билд“ предупреди дека приливот на мигранти најверојатно не ја достигнал кулминацијата и ги повика европските држави да ги притворат оние што не добиваат азил, за да може да бидат вратени во земјата од каде потекнуваат.

Фабрис Легери - шеф на пограничната агенција Фронтекс
Фабрис Легери – шеф на пограничната агенција Фронтекс

Државите на ЕУ мора да се подготват за фактот дека „сеуште имаме тешка ситуација пред себе во наредните месеци“, додава тој.

Според наводите…