четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 39

Мигранти силуваат малолетнички во Хамбург, нападот го снимале со мобилен

Три девојчиња на возраст од 15,16 и 17 години вчера во Хамбург биле вербално и сексуално нападнати од страна на 20-тина напаѓачи со имигрантско потекло.

germanija

Поврзани вести

Три девојчиња на возраст од 15,16 и 17 години вчера во Хамбург биле вербално и сексуално нападнати од страна на 20-тина напаѓачи со имигрантско потекло.

Нападот се случил во трговски центар во центарот на градот, а при нападот напаѓачите сликале со телефони и фотографиите ги објавиле на социјалните мрежи, јави МИА.

Двајца уапсени напаѓачи од Авганистан се обиделе да контактираат со девојчињата, па седнале до нив во кафе бар и поначе да ги допираат по што две од девојчињата најпрвин избегале, а потоа се вратиле по третото девојче кое што не можело да избега од групата напаѓачи. Вкупно во нападот учествувале дваесетина луѓе, а за уште двајца други уапсени напаѓачи не се открива идентитетот ниту потеклото. Двајца од напаѓачите кои имале престој во Германија при апсењето пружале отпор на полициските службеници.

Полицијата на напаѓачите им ги одзела телефоните на кои според „Билд“ бил снимен нападот. Политичките партии го осудија нападот, а полицијата распореди дополнителни службеници во неколку делови од Хамбург.

Според новите решенија во законот за азил, сите азиланти осудени за прекршување на јавниот ред и мир ќе бидат враќани во земјите на потекло без разлика на опасностите со кои ќе се соочуваат таму.

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести