Балкан

Милер: Турција нуди можност за доставка на гас преку Турски поток на турко-грчката граница

Милер: Турција нуди можност за доставка на гас преку Турски поток на турко-грчката граница

Турција нуди можност за доставка на гас преку Турски поток на грчко-турската граница, изјави директорот на „Газпром“, Алексеј Милер, јави ТАСС.

Како одговор на прашањето дали тоа значи дека наскоро турските власти ќе ги преформулираат одлуките донесени за време на проектот Јужен поток, дека е можно да биде продолжена работата и по прокетот во претходната конфигурација, со гасовод до Бугарија, Милер изјави: „Не, станува збор исклучиво за преформулирање на сите претходно донесени одлуки за Турски поток, поморскиот гасовод од Русија до Турција“.

На прашањето дали гас може да се доставува преку Турски поток до Европа тој изјави: „Турција нуди таква можност на нејзината граница со Грција“.