недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 7

Милиони литри нафта се излеаја во јужниот дел на Израел

Таканаречената „Зелена полиција“ при ресорното Министерство ја истражува причината за излевање на нафтата, дали тоа би можело да биде спречено и што е направено откако е забележано излевањето. Исклучена е можноста за саботажа и најверојатно причината за инцидентот е од техничка природа.

nafta

Последни вести

Милиони литри сурова нафта утрово се излеале преку оштетен нафтовод во јужниот дел на Израел, причинувајќи голема штета на еден од најзначајните природни резервати во тоа подрачје, пишува МИА.

Пожарникари, претставници на Министерството за заштита на животната средина и оние кои работат на одржување на нафтоводот биле испратени на местото на инцидентот и успеале за два часа да го спречат излевањето.

Таканаречената „Зелена полиција“ при ресорното Министерство ја истражува причината за излевање на нафтата, дали тоа би можело да биде спречено и што е направено откако е забележано излевањето. Исклучена е можноста за саботажа и најверојатно причината за инцидентот е од техничка природа.

– Суровата нафта течела низ резерватот Еврона, каде живеат елени и растат редок вид на палми, причинувајќи сериозна штета на флората и фауната – изјави претставникот на Министерството за животна средина, Гај Самет, оценувајќи дека обновувањето ќе трае со месеци, а можеби и со години.

Најчитани вести