петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 63

Минирање на Камениот мост – цел на терористите од Куманово

plostad_kameni_most

Последни вести

Терористите поделени во групи, според дел од приведените, имале задачи да вршат напади на разни објекти, цивилни и државни цели, полициски станици. Според исказите на еден од приведените една од целите била и Камениот мост во Скопје, а нападите требале да започнат од средината на овој месец.

Терористите против кои викендов се водеше жестока битка во Куманово, според информации од истрагата, во Дива населба во првите два-три дена од месецов се договориле за закуп на четири куќи во населбата кои се наоѓаат во еден двор за 5.000 евра.

Во Македонија почнале да влегуваат околу 7-ми мај, а дел од 30-мината приведени, при разговорите во полициска станица изјавиле дека оружјето го внесувале преку илегални премини со возила, ранци и торби. Терористите поделени во групи, според дел од приведените, имале задачи да вршат напади на разни објекти, цивилни и државни цели, полициски станици. Според исказите на еден од приведените една од целите била и Камениот мост во Скопје, а нападите требале да започнат од средината на овој месец.

Најопасната терористичка група на Балканот по повеќе од 24 часовна борба е неутрализирана. Полицијата работи на проверка на сите податоци и добиени информации по нападот. Се вештачи големиот арсенал оружје кој бил пронајден, а како што веќе изјавија надлежните дополнително во тек се проверки и утврдување на идентитетот на жртвите.

Дел од приведените терористи се лица припадници и поранешни команданти на ОВК, лица кои учествувале во активности против територијалниот интегритет на Република Македонија, биле вклучени во паравоени структури кои се залагаат за Голема Албанија, а биле дел и од нападот на караулата во Гошинце. На полицијата и се предадоа тројца од лидери на оваа група. Од страна на судот на 30-те приведени одреден им е притвор во времетраење од 30 дена.

Најчитани вести