петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 67

Миноски: Рекордни капитални инвестиции во буџетот за 2017-та

Од посебно значење кај капиталните инвестиции стратешки е важно да се завршшат Коридорите 10 и 8. Со тоа Македонија станува крстосница. Ќе имаме пристап до солунското пристаниште, црногорските и пристаништето во Драч. Тоа е отворање на пат за нов бизнис на кој ќе работат сите луѓе во тимот за странски инвестиции, истакна Миноски.

kiril-minovski-640x386

Последни вести

Доколку се анализираат буџетите во Република Македонија, ќе видиме дека секоја година се зголемува износот на средства наменети за капитални инвестиции, истакна министерот за финансии Кирил Миноски на панел дискусијата на ВМРО-ДПМНЕ.

-Тој тренд ќе продолжи и во наредниот временски период. За наредната година е предвидено рекордно ниво на инвестиции за 20 проценти поголемо од инвестициите кои беа превидени со Буџетот годинава. Тоа е уште една гаранција дека ќе се зголеми потрошувачката во овие проекти, тие проекти креираат зголемен бруто општествен производ, но воедно значат и ангажман на работна сила. Од посебно значење кај капиталните инвестиции стратешки е важно да се завршшат Коридорите 10 и 8. Со тоа Македонија станува крстосница. Ќе имаме пристап до солунското пристаниште, црногорските и пристаништето во Драч. Тоа е отворање на пат за нов бизнис на кој ќе работат сите луѓе во тимот за странски инвестиции, истакна Миноски.

Тој потенцира дека тоа се капитални инвестиции кои ќе дадат силен поттик за економски развој на Република Македонија.

Најчитани вести