четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Миноски: Вработеноста е на највисоко ниво – Владините политики даваат резултати

Тој додаде дека еден од клучните приоритети и на Министерството за финансии и на економските политики на Владата е поттикнување на вработеноста и инвестициите.

minovski

Последни вести

Секоја инвестиција е од значење за Република Македонија бидејќи таа значи зголемување на економската активност и поголем број работни места, ова го изјави министерот за финансии Кирил Миноски на денешната прес-конференција на која беше најавена изградба на тениски игралишта во општина Аеродром.

Тој додаде дека еден од клучните приоритети и на Министерството за финансии и на економските политики на Владата е поттикнување на вработеноста и инвестициите.

– Очигледно е дека напорите во изминатиот временски период на Владата на Република Македонија и целокупниот економски тим даваат резултати, а тоа го покажуваат ниските стапки на невработеноста, односно историски најниската стапка на невработеност. Меѓутоа она што радува е и највсоката стапка на вработеност што покажува дека сите напори за привлекување странски инвестиции и напорите да се стимулираат инвестициите на домашниот сектор вродуваат со плод што во крајна линија значи пониска невработеност, изјави минситерот за финансии.

Државниот завод за статистика минатата недела објави дека стапката на невработеност во вториот квартал е намалена на 24 проценти

Најчитани вести